Suflety wytrawne
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Sufleciki wytrawne- naprawdę łatwe i szybkie w wykonaniu!:)
- 70 g masła
- 210 g mleka (szklanka)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego
- niewielka szczypta gałki muszkatołowej
- 30 g mąki (to taki czubaty widelec 🙂 )
- 30 g startego drobno sera (tu lubię użyć z tych twardszych)
- 3 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
- garść szpinaku/rukoli
- 2 szalotki/ 1 duża cebula
- 4 małe pieczarki
- 30 g szynki
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. (termoobieg), 200 st. bez.
- Zacznijmy od krojenia- szalotki w plastry, pieczarki- na pół i w plasterki, szynkę- w słupeczki/ drobną kostkę, szpinak/rukolę możemy też drobniej posiekać.
- Teraz robimy po prostu gęsty sos beszamelowy. Na średnim ogniu wytapiamy masło, dodajemy szalotkę, mieszamy przez ok. minutę. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przez 1-2 minuty, aż będzie ładnie bulgotać. Teraz stopniowo dolewamy mleka, przy tym ciągle mieszamy. Konsystencja powinna być takiego budyniu. Jeśli jest za gęste, dodajemy ciut mleka. Teraz przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i pod koniec dodajemy startego sera, mieszamy raz jeszcze. Odstawiamy.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka dodajemy do masy (nie gorącej!) i mieszamy całość. Teraz dodajmy jeszcze pokrojone pieczarki, szynkę i rukolę. Zamieszajmy.
- I ubijamy nasze białka- zawsze ze szczyptą soli.
- Łączymy naszą masę z pianą z białek. Bardzo delikatnie mieszamy.
- Natłuszczone foremki wypełniamy masą do ¾ wysokości.
- Wstawiamy do pieca na ok. 25 minut. (180 st. z termoobiegiem lub 200 st. bez )
- Uwaga- gorące!
- Chwila na ostudzenie i gotowe- można jeść. Smacznego!
Takie sufleciki to świetna opcja śniadaniowa-weekendowa, ale nie tylko- dodatek do zupy, do sałatki, jak kto lubi.
P.S.- szybko opadają!
Miłego tygodnia!:)
Chciałbyś post o czymś szczególnym?
Wyślij nam maila z propozycją tematu na następny wpis
Podziel się postem ze swoimi znajomymi!
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin