P1030133 (2)
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Sufleciki wytrawne- naprawdę łatwe i szybkie w wykonaniu!:)

 

  • 70 g masła
  • 210 g mleka (szklanka)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego
  • niewielka szczypta gałki muszkatołowej
  • 30 g mąki (to taki czubaty widelec 🙂 )
  • 30 g startego drobno sera (tu lubię użyć z tych twardszych)
  • 3 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
  • garść szpinaku/rukoli
  • 2 szalotki/ 1 duża cebula
  • 4 małe pieczarki
  • 30 g szynki
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. (termoobieg), 200 st. bez.
  2. Zacznijmy od krojenia- szalotki w plastry, pieczarki- na pół i w plasterki, szynkę- w słupeczki/ drobną kostkę, szpinak/rukolę możemy też drobniej posiekać.
  3. Teraz robimy po prostu gęsty sos beszamelowy. Na średnim ogniu wytapiamy masło, dodajemy szalotkę, mieszamy przez ok. minutę. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przez 1-2 minuty, aż będzie ładnie bulgotać. Teraz stopniowo dolewamy mleka, przy tym ciągle mieszamy. Konsystencja powinna być takiego budyniu. Jeśli jest za gęste, dodajemy ciut mleka. Teraz przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i pod koniec dodajemy startego sera, mieszamy raz jeszcze. Odstawiamy.
  4. Oddzielamy żółtka od białek.
  5. Żółtka dodajemy do masy (nie gorącej!) i mieszamy całość. Teraz dodajmy jeszcze pokrojone pieczarki, szynkę i rukolę. Zamieszajmy.
  6. I ubijamy nasze białka- zawsze ze szczyptą soli.
  7. Łączymy naszą masę z pianą z białek. Bardzo delikatnie mieszamy.
  8. Natłuszczone foremki wypełniamy masą do ¾ wysokości.
  9. Wstawiamy do pieca na ok. 25 minut. (180 st. z termoobiegiem lub 200 st. bez )
  10. Uwaga- gorące!
  11. Chwila na ostudzenie i gotowe- można jeść. Smacznego!

Takie sufleciki to świetna opcja śniadaniowa-weekendowa, ale nie tylko- dodatek do zupy, do sałatki, jak kto lubi. 

P.S.- szybko opadają!

Miłego tygodnia!:)

Chciałbyś post o czymś szczególnym?

Wyślij nam maila z propozycją tematu na następny wpis

Podziel się postem ze swoimi znajomymi!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin