Dobrze odżywiony organizm chroni człowieka przed bakteriami czy wirusami, a także pomaga w łagodniejszym „ przejściu” choroby. Nasz organizm potrzebuje stałego dostarczania makroskładników, witamin oraz soli mineralnych aby układ odpornościowy prawidłowo funkcjonował..
Poniżej składniki na jakie szczególnie trzeba zwrócić uwagę w trosce o odporność:
- Antyoksydanty ( przede wszystkim witamina A, C oraz E)
– Witamina C ( papryka, jarmuż, natka pietruszki, pomarańcze, kiwi)
– Witamina A ( marchew, ser, jaja)
Spowalniają procesy starzenia, zapobiegają chorobom, a także neutralizują nadmiar wolnych rodników.
- Probiotyki ( są niezbędne aby zachować prawidłową mikrobiotę jelitową, która ma bardzo ważny wpływ na nasz układ odpornościowy).
– Kiszonki – Dzięki nim tworzą się korzystne dla nas bakterie jelitowe. Zachęcam do spożywania kapusty kiszonej. Uwaga! Nie mylić kiszonej z kwaszoną. Kapusta kwaszona nie została poddana fermentacji mlekowej i nie zawiera cennych bakterii.
– Fermentowane produkty mleczne ( jogurt, kefir, maślanka -> oczywiście najlepiej niesłodzone, bez dodatku zbędnych składników)
- Czarny bez ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne.
- Kurkuma działa przeciwzapalnie, a także przyspiesza regenerację.
- Miód działa przeciwdrobnoustrojowo i przeciwzapalnie.
- Czosnek działa grzybobójczo oraz bakteriobójczo. Ponadto zmniejsza stan zapalny, a także ułatwia odkrztuszanie.
- Imbir ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.
- Witamina D3 w okresie jesienno – zimowym wskazana jest suplementacja!
Chciałbyś post o czymś szczególnym?
Wyślij nam maila z propozycją tematu na następny wpis